Sposób przygotowania:
Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicjaPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka i masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na 2 kulki - jedną z 2/3 ciasta, drugą z 1/3 ciasta. Obie kulki owijamy folią (każdą oddzielnie) i wkładamy do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy większą kulkę, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i pieczemy na lekko złocisty kolor, przez ok. 15 min., w 180 st. C.
Przygotowanie owoców
Owoce myjemy i osuszamy, z truskawek odrywamy szypułki.
ETAP 3:
Owoce przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem i podgrzewamy, mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Następnie masę owocową blendujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek z malin i skórek z borówek. Masę owocową ponownie podgrzewamy. Proszki kisielowe rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do masy owocowej i, mieszając, podgrzewamy dalej, aż masa się zagęści.
ETAP 4:
Przygotowaną masę owocową rozsmarowujemy na podpieczonym kruchym cieście.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier, miksując. Piankę bezową rozsmarowujemy na masie owocowej.
ETAP 5:
Wyjmujemy z lodówki mniejszą kulkę ciasta kruchego. Ścieramy ją na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35-40 minut.
Przed podaniem ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem przesianym przez sitko, posypać płatkami migdałowymi i udekorować świeżymi owocami.
SylaUla
cherry