Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto + pyszne, letnie owoce - to połączenie zawsze się sprawdza. Takie ciasto jest doskonałe na piknik albo imprezę pod gołym niebem - nie wymaga trzymania w lodówce, a rozchodzi się w mgnieniu oka.

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja

Składniki:

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja

Na kruche ciasto:

Na bezę:

  • 2 białka (z jaj, z których żółtka wykorzystujemy do ciasta kruchego)
  • 120 g drobnego cukru

Na masę owocową:

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 300 g malin
  • 350 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • kisiel truskawkowy - 2 opakowania
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja

Przygotowanie ciasta kruchego

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja
Większą część ciasta kruchego rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka i masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na 2 kulki - jedną z 2/3 ciasta, drugą z 1/3 ciasta. Obie kulki owijamy folią (każdą oddzielnie) i wkładamy do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy większą kulkę, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i pieczemy na lekko złocisty kolor, przez ok. 15 min., w 180 st. C.

Przygotowanie owoców

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja
Owoce przeznaczone do ciasta myjemy i osuszamy

Owoce myjemy i osuszamy, z truskawek odrywamy szypułki.

ETAP 3:

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja
Z owoców oraz kisielu truskawkowego przygotowujemy masę owocową

Owoce przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem i podgrzewamy, mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Następnie masę owocową blendujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek z malin i skórek z borówek. Masę owocową ponownie podgrzewamy. Proszki kisielowe rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do masy owocowej i, mieszając, podgrzewamy dalej, aż masa się zagęści.

ETAP 4:

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja
Masę owocową wykładamy na ciasto kruche, na niej rozsmarowujemy bezę

Przygotowaną masę owocową rozsmarowujemy na podpieczonym kruchym cieście.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier, miksując. Piankę bezową rozsmarowujemy na masie owocowej.

ETAP 5:

Borówkowo - malinowo - truskawkowa delicja
Na koniec na piankę bezową ścieramy mniejszą kulkę ciasta kruchego

Wyjmujemy z lodówki mniejszą kulkę ciasta kruchego. Ścieramy ją na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35-40 minut.
Przed podaniem ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem przesianym przez sitko, posypać płatkami migdałowymi i udekorować świeżymi owocami.