miedziana

miedziana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Szybkie ciasto orzechowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

5 bialek ubic na sztywna piane,dodac cukier,ubijajac dalej dodawac zoltka i na koncu make z proszkiem do pieczenia...

Szybkie ciasto orzechowe

Składniki:

Szybkie ciasto orzechowe

 

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka maki
  • luzeczka proszku do pieczenia
  • tluszcz do posmarowania formy
  • Masa orzechowa:
  • 30 dag obranych orzechow wloskich
  • kostka masla
  • 20 dag cukru
  • 3 lyzki wody

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto orzechowe
5 bialek ubic na sztywna piane,dodac cukier,ubijajac dalej dodawac zoltka i na koncu make z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszac.Piec w temperaturze 180-200 stopni 15-20 minut.Zostawic do wystygniecia.Maslo,cukier i wode rzaem zagotowac,gdy cukier sie rozpusci wrzucic rozdrobnione lub zmielone orzechy i wszystko razem podgotowac okolo 3 minuty.Goraca mase wylac na zimny biszkopt