Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowo-malinowe
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Śliwki wyjąć ze słoika na sito, osączyć.3/4 ciasta rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, ułożyć śliwki i maliny, posypać posiekanymi orzechami.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w 1 cm paski.
Na owocach z ciasta ułożyć kratkę.
Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.
Śliwki wyjąć ze słoika na sito, osączyć.3/4 ciasta rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, ułożyć śliwki i maliny, posypać posiekanymi orzechami.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w 1 cm paski.
Na owocach z ciasta ułożyć kratkę.
Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.