Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto śliwkowo-malinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto śliwkowo malinowe z orzechami jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Można go przygotować ze świeżych śliwek.

Ciasto śliwkowo-malinowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto śliwkowo-malinowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowo-malinowe
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Śliwki wyjąć ze słoika na sito, osączyć.3/4 ciasta rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, ułożyć śliwki i maliny, posypać posiekanymi orzechami.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w 1 cm paski.

Na owocach z ciasta ułożyć kratkę.

Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut. 
Ciasto śliwkowo-malinowe
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami i śmietaną
Ciasto śliwkowo-malinowe
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
Ciasto śliwkowo-malinowe
Następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce, posypać bułką tartą lub herbatnikami.
Ciasto śliwkowo-malinowe
Wyłożyć owoce i posypać posiekanymi orzechami
Ciasto śliwkowo-malinowe
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć kratkę.
Ciasto śliwkowo-malinowe
Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor