Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szybkie ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne i orzeźwiające ciasto z truskawkami i galaretką.

Szybkie ciasto truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie ciasto truskawkowe

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 większe szklanki cukru
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2/3 łyżki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżki octu
  • Pianka truskawkowa:
  • 1 op śnieżki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 op galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 60 dkg świeżych truskawek
  • 2 op galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto truskawkowe
Przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz po troszeczku cukru. Nadal miksując dodajemy olej oraz mąkę. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia oraz wlewamy ocet. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier. Jedną galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem. Wlewamy tężejącą galaretkę, miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do stężenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Truskawki układamy na stężonej piance. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Szybkie ciasto truskawkowe
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz po troszeczku cukru. Nadal miksując dodajemy olej oraz mąkę. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia oraz wlewamy ocet. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Szybkie ciasto truskawkowe
Pieczemy około 35-40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier.
Szybkie ciasto truskawkowe
Jedną galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem. Wlewamy tężejącą galaretkę, miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do stężenia.
Szybkie ciasto truskawkowe
Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Truskawki układamy na stężonej piance. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.