Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Szybkie ciasto z budyniem i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Biszkopt z budyniem jest łatwy i szybki do zrobienia

Szybkie ciasto z budyniem i powidłami

Składniki:

Szybkie ciasto z budyniem i powidłami

 

  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 12,5 dag mąki tortowej
  • 7,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szk mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 25-30 dag powideł śliwkowych
  • lukier biały

 

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z budyniem i powidłami
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze na puszystą masę. Gdy masa potroi swoją objętość, zdjąć z ognia i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dodać sok z cytryny i lekko wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do brytfanny wyłożonej pergaminem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-200 stopni około 15-20 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić w poprzek na 2 blaty. Jeden blat posmarować połową powideł, wylać ugotowany budyń, posmarować pozostałymi powidłami i przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta polukrować, ozdobić według uznania.

Tagi:

jajko jajka