monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciastka szybkie, pyszne i można wszędzie zabrać:) my zabrałyśmy na plac zabaw i na zjeżdżalnię:)))

Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk

 

  • 2 szklanki mąki typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu cytrynowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 180 g czerwonych porzeczek
  • Aromatyczna kruszonka:
  • 1 czubata łyżka masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cynamonowego cukru

Sposób przygotowania:

Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Odłożyć na bok. Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z gałązek. Do drugiej miski przełożyć masło i utrzeć na puch z cukrem. Dodać ekstrakt. Następnie dodawać po jednym jajku i dobrze wymieszać mikserem. Następnie stopniowo wsypywać mąkę i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dodać śmietanę i także ją wmieszać w ciasto. Na koniec przełożyć porzeczki i delikatnie wymieszać. Do foremek silikonowych nakładać ciasto do wysokości 2/3 foremki. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Kruszonka: Masło roztopić. Do miseczki przełożyć cukier cynamonowy oraz zmielone migdały, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem.Po łyżce kruszonki nakładać na ciasto. Muffinki wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciastka na 3 minuty. Potem wyjąć z piekarnika, wystudzić i wyjąć z foremek. Smacznego!
Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk
do ciasta dodać śmietanę i wymieszać
Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk
do ciasta dodać porzeczki i delikatnie wymieszać
Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk
do miseczki wsypać migdały i cukier zalać masłem
Muffinki z porzeczkami i aromat.kruszonk
na ciasto położyć kruszonkę i piec 20 minut w 200 st