Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto z rabarbaremPrzygotowanie rabarbaru:
Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Przygotowanie ciasta:
Jajka o temperaturze pokojowej ubijamy razem z cukrem na puszystą i gęstą masę. Następnie wlewamy powoli olej ciągle ubijając.
Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną .
Na samym końcu dodajemy parę kropli aromatu waniliowego.
Przełożenie ciasta do formy:
Prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia ciast. Przelewamy ciasto . Na cieście układamy pokrojony rabarbar.
Pieczenie ciasta:
Przygotowanie ciasto w blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy ok. 55 -60 min aż ciasto się zrumieni a patyk wbity w ciasto będzie suchy.
Następnie wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.
Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.