Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szybkie ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na rabarbar uważam w tym roku za rozpoczęty. Polecam przygotować z rabarbaru smaczne puszyste i szybkie ciasto .

Szybkie ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybkie ciasto z rabarbarem

na ciasto:

  • 6 jajek L
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3/4 szkl. oleju słonecznikowego
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • parę kropli aromatu waniliowego

dodatkowo:

  • 70 dag rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z rabarbarem

Przygotowanie rabarbaru:

Szybkie ciasto z rabarbarem
Obrany rabarbar kroimy w kostkę ok. 1cm*1cm

Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Przygotowanie ciasta:

Szybkie ciasto z rabarbarem
Jaja o temperaturze pokojowej ubijamy na gęstą i puszystą masę

Jajka o temperaturze pokojowej ubijamy razem z cukrem na puszystą i gęstą masę. Następnie wlewamy powoli olej ciągle ubijając.

Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną .

Na samym końcu dodajemy parę kropli aromatu waniliowego.

Przełożenie ciasta do formy:

Szybkie ciasto z rabarbarem
Na blaszce z ciastem układamy pokrojony rabarbar

Prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia ciast. Przelewamy ciasto . Na cieście układamy pokrojony rabarbar.

Pieczenie ciasta:

Szybkie ciasto z rabarbarem
Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu potrzepujemy cukrem pudrem

Przygotowanie ciasto w blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy ok. 55 -60 min aż ciasto się zrumieni a patyk wbity w ciasto będzie suchy.
Następnie wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.
Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.