Sposób przygotowania:
Ciasto mleczne z rabarbaremprzygotowanie
Blat:
Masło rozpuszczamy.
Ciastka miksujemy, dodajemy masło orzechowe, a na końcu masło zwykłe- miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli masa wydaje sie za rzadka, dodajemy jeszcze 20 g biszkoptów.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wykładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Rabarbar i syrop
Przygotowujemy syrop: na patelnię wylewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Umyty rabarbar kroimy na kawałki około 10 cm, każdy kawałek kroimy jeszcze wzdłuż na dwie części, wkładamy do syropu i od zagotowania gotujemy 5 minut.
Rabarbar wyciągamy, odsączamy syrop i studzimy.
Do gorącego syropu dodajemy galaretkę i rozpuszczamy- odstawiamy do wystudzenia.
Zimny rabarbar kroimy na mniejsze kawałki ( można też zmiksować).
mus mleczny
Mleko ubijamy, aż znacznie zwiększy swoją objętość (około 5 minut) cienkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Masę przekładamy na spód ciasta, dodajemy rabarbar i równomiernie rozprowadzamy w masie. Wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki. Masa dość szybko tężeje.
Gdy galaretka, przygotowana z syropu zaczyna tężec, wylewamy ją na mleczna piankę i wkładamy ponownie do lodówki a 2 godziny.
Przed podaniem najlepiej wyciągnąć nieco wcześniej, żeby się lekko ociepliło, lepiej się kroi:)