reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 670]

Ciasto mleczne z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez pieczenia, szybkie i proste w przygotowaniu- takie jakie lubię w lecie, gdy upał za oknem. Nie żebym coś miała do upałów, bo nie mam, a wręcz je kocham, ale nie koniecznie w kuchni przy gorącym piekarniku.

Ciasto mleczne z rabarbarem

Składniki:

Ciasto mleczne z rabarbarem

Składniki na tortownicę 27 cm

  • Blat.
  • 130 g wafelków z masą mleczną
  • 160 g biszkoptów + ew 20 g
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 100 g masła

 

  • Masa:
  • 500 ml mleka zagęszczonego 7,5%
  • 2 galaretki cytrynowe- rozpuszczone w 1 szklance wrzątku

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 g rabarbaru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto mleczne z rabarbarem

przygotowanie

Ciasto mleczne z rabarbarem
blat przygotowałam z pomocą przystawki z nożami do siekania

Blat:

Masło rozpuszczamy.

Ciastka miksujemy, dodajemy masło orzechowe, a na końcu masło zwykłe- miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli masa wydaje sie za rzadka, dodajemy jeszcze 20 g biszkoptów.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wykładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

Rabarbar i syrop

Ciasto mleczne z rabarbarem
najlepiej przygotować go na patelni, ale mozna wykorzystać i inne płaskie rondle

Przygotowujemy syrop: na patelnię wylewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Umyty rabarbar kroimy na kawałki około 10 cm, każdy kawałek kroimy jeszcze wzdłuż na dwie części, wkładamy do syropu i od zagotowania gotujemy 5 minut.

Rabarbar wyciągamy, odsączamy syrop i studzimy.

Do gorącego syropu dodajemy galaretkę i rozpuszczamy- odstawiamy do wystudzenia.

Zimny rabarbar kroimy na mniejsze kawałki ( można też zmiksować).

mus mleczny

Ciasto mleczne z rabarbarem
mleko zagęszczone bardzo dobrze się spienia

Mleko ubijamy, aż znacznie zwiększy swoją objętość (około 5 minut) cienkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Masę przekładamy na spód ciasta, dodajemy rabarbar i równomiernie rozprowadzamy w masie. Wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki. Masa dość szybko tężeje.

Gdy galaretka, przygotowana z syropu zaczyna tężec, wylewamy ją na mleczna piankę i wkładamy ponownie do lodówki a 2 godziny.

Przed podaniem najlepiej wyciągnąć nieco wcześniej, żeby się lekko ociepliło, lepiej się kroi:)