jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów

Szybkie ciasto z rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To przepis, ze starych , babcinych zapisków, który zawsze cię sprawdza:). Ciasto tak jak szybko powstaje, tak też szybko znika z talerza. Polecam na pyszny deser z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie ciasto z rabarbarem

CIASTO: Blaszka 25x 36 cm

  • 8 jajek,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru białego,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400 gram rabarbaru
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z rabarbarem

ETAP 1

Szybkie ciasto z rabarbarem
cukier i jajka umieszczamy w misce

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 1- 1,5 cm kawałki.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich zwykły i trzcinowy cukier. Całość ubijamy.

ETAP 2

Szybkie ciasto z rabarbarem
mąkę i olej dodajemy do ubitych jajek

Do białej, puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.

ETAP 3

Szybkie ciasto z rabarbarem
miksujemy składniki ciasta

Całość miksujemy.

ETAP 4

Szybkie ciasto z rabarbarem
przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę

Gotowe, jednolite ciasto wykładamy na blaszkę.

ETAP 5

Szybkie ciasto z rabarbarem
pokrojony rabarbar wykładamy na ciasto

Wierzch ciasta dokładnie wyrównujemy. Na tak przygotowane wykładamy rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 55 minut, do „suchego patyczka”.
Upieczone wyjmujemy i studzimy. Deser przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.