BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smacznie, szybkie i łatwe w przygotowaniu gołąbki z młodej białej kapusty. Gołąbki takie robiłam pierwszy raz i na pewno wrócę do przepisu wielokrotnie.

Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty

 

  • szynka wieprzowa mielona około 500 g,
  • kasza jęczmienna 170 g,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 - 3 ząbki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • Dodatkowo;
  • kapusta młoda białą,
  • Sos;
  • wywar z gotowania gołąbków,
  • koncentrat pomidorowy ( ilość w zależności ile sosu będziemy potrzebować),
  • ketchup 3 łyżki,
  • sól i pieprz czosnkowy do smaku,
  • bazylia świeża posiekana 2 łyżki,
  • cukier 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Szynkę wieprzową zmielić w maszynce do mięsa. Zmieloną szynkę wieprzową włożyć do miski. Do mięsa dodać kaszę, obraną pokrojoną drobno cebulę oraz obrany posiekany czosnek. Dodać opłukany, osuszony i poszatkowany koperek zielony oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.

Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie 1 - 2 minut, następnie wyjąć i wystudzić.

Na każdym liściu ułożyć porcję farszu zawinąć i ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą, w której gotowała się kapusta, tak aby gołąbki były zakryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.

Po tym czasie gołąbki wyjąć a do wywaru z gołąbków dodać posiekaną świeżą bazylię, odrobinę cukru, ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować aż sos zrobi się gęściejszy.

Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz w razie potrzeby przyprawą uniwersalną.

Gołąbki podawać polane sosem.
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Zmielone mięso włożyć do miski dodać kaszę
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Następnie dodać przyprawy ,pokrojoną cebulę ,pokrojony drobno czosnek,oraz poszatkowany koperek zielony
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Liście kapusty rozdzielić i sparzyć 1 - 2 minut
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Na każdym liści ułożyć porcję farszu
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Zwijać gołąbki i układać ciasno w garnku, zalać wywarem z gotowania kapusty i gotować około 30 - 40 minut
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Gołąbki po ugotowaniu
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Pyszny sos gotowy do polania gołąbków
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Gołąbki z sosem gotowe do podania