Sposób przygotowania:
Szybkie gołąbki z młodej białej kapusty
Szynkę wieprzową zmielić w maszynce do mięsa. Zmieloną szynkę wieprzową włożyć do miski. Do mięsa dodać kaszę, obraną pokrojoną drobno cebulę oraz obrany posiekany czosnek. Dodać opłukany, osuszony i poszatkowany koperek zielony oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie 1 - 2 minut, następnie wyjąć i wystudzić.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu zawinąć i ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą, w której gotowała się kapusta, tak aby gołąbki były zakryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Po tym czasie gołąbki wyjąć a do wywaru z gołąbków dodać posiekaną świeżą bazylię, odrobinę cukru, ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować aż sos zrobi się gęściejszy.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz w razie potrzeby przyprawą uniwersalną.
Gołąbki podawać polane sosem.
Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie 1 - 2 minut, następnie wyjąć i wystudzić.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu zawinąć i ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą, w której gotowała się kapusta, tak aby gołąbki były zakryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Po tym czasie gołąbki wyjąć a do wywaru z gołąbków dodać posiekaną świeżą bazylię, odrobinę cukru, ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować aż sos zrobi się gęściejszy.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz w razie potrzeby przyprawą uniwersalną.
Gołąbki podawać polane sosem.
gusia1000