pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szyjki indycze pieczone w winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szyjki indycze pieczone w czerwonym winie

Szyjki indycze pieczone w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szyjki indycze pieczone w winie

 

  • szyjki indycze 50 dag
  • przyprawa do steku do smaku
  • pieprz cytrynowy 1 szczypta
  • wino czerwone 100ml
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • cebula 1

Sposób przygotowania:

Szyjki indycze pieczone w winie
Szyjki indycze posypujemy przyprawą do steku oraz pieprzem cytrynowym. Dolewamy również olej. Mieszamy, aby przyprawy się dokładnie rozłożyły. Tak zamarynowane szyjki wstawiamy do lodówki na parę godzin. Zamarynowane szyjki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i zalewamy je taką ilością wina, aby przykryły 1/3 objętości szyjek (ja wlałem około 100ml). Tak przygotowane szyjki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 1,5 godziny. W połowie pieczenia szyjki przewracamy na drugą stronę, aby zbytni się nie wysuszyły. Podajemy polane sosem z cebulką z pieczywem. Smacznego.
Szyjki indycze pieczone w winie
Szyjki indycze posypujemy przyprawą do steku lub inną ulubioną
Szyjki indycze pieczone w winie
Do szyjek dolewamy wino i pokrojoną cebulę
Szyjki indycze pieczone w winie
Szyjki w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika
Szyjki indycze pieczone w winie
W połowie czasu pieczenia szyjki przewracamy na druga stronę

Tagi:

przyprawy