WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Szynka czosnkowa pieczona w mleku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szynka wieprzowa, zamarynowana wczosnku i przyprawach oraz w mleku a następnie upieczona. Idealna na kanapki.

Szynka czosnkowa pieczona w mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka czosnkowa pieczona w mleku

 

  • Szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • Ok. 1 łyżeczka soli
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Majeranek
  • Ok. 0,5l mleka

Sposób przygotowania:

Szynka czosnkowa pieczona w mleku

ETAP 1:

Szynkę umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym w którym będzie się piekła. Natrzeć ze wszystkich stron solą i czosnkiem granulowanym. Z wierzchu posypać dodatkowo przyprawą do mięsa wieprzowego i majerankiem. Jeśli przyprawa do mięsa jest łagodna to użyć dodatkowo pieprzu lub ostrej papryki.

3 ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na mięsie. Do naczynia wlać mleko. Przecisnąć do niego trzeci ząbek czosnku i zamieszać. Mleko wlać do mięsa. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.

Następnie upiec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Połowę czasu piec pod przykryciem a potem bez przykrycia.

Wystudzić w piekarniku, a następnie odsączyć z zalewy i schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki jak wędliny.

Szynka czosnkowa pieczona w mleku
Wystudzona szynka wyjęta z naczynia żaroodpornego
Szynka czosnkowa pieczona w mleku
Szynka tuż po upieczeniu, w zalewie w naczyniu żaroodpornym
Szynka czosnkowa pieczona w mleku
Przyprawiona i zalana mlekiem szynka odstawiona do zamarynowania
Szynka czosnkowa pieczona w mleku
Szynka przyprawiona przyprawami i czosnkiem i zalana mlekiem