Sposób przygotowania:
Szynka czosnkowa pieczona w mlekuETAP 1:
Szynkę umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym w którym będzie się piekła. Natrzeć ze wszystkich stron solą i czosnkiem granulowanym. Z wierzchu posypać dodatkowo przyprawą do mięsa wieprzowego i majerankiem. Jeśli przyprawa do mięsa jest łagodna to użyć dodatkowo pieprzu lub ostrej papryki.
3 ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na mięsie. Do naczynia wlać mleko. Przecisnąć do niego trzeci ząbek czosnku i zamieszać. Mleko wlać do mięsa. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Następnie upiec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Połowę czasu piec pod przykryciem a potem bez przykrycia.
Wystudzić w piekarniku, a następnie odsączyć z zalewy i schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki jak wędliny.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):