Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filet z łososia przykryty pierzynką z duszonych warzyw i zapieczony w cieście francuskim. W sam raz na kolację na ciepło.

Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem

 

  • filet z łososia 450 gram
  • cebula 1 mała szt
  • seler 150 gram
  • jarmuż 1 duża garść
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • koperek świeży 2 łyżki (posiekany)
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem
Przygotowujemy warzywa: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Seler ścieramy na tarce jarzynowej. Z jarmużu usuwamy stwardniałe łodygi i kroimy liście na mniejsze kawałki. 

Wrzucamy warzywa na rozgrzaną oliwę i podsmażamy przez około 5 minut. Wrzucamy posiekany koperek i doprawiamy całość solą oraz pieprzem cytrynowym.

Łososia myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i przecinamy na 3 części. Nacieramy przyprawą do ryb.

Ciasto francuskie dzielimy na 3 prostokąty. Na każdym z nich kładziemy rybę, a na niej warzywa. 

Zawijamy i dociskamy brzegi ciasta. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 
Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem
Seler ścieramy na tarce jarzynowej. Z jarmużu usuwamy stwardniałe łodygi i kroimy liście na mniejsze kawałki.
Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem
Wrzucamy warzywa na rozgrzaną oliwę i podsmażamy przez około 5 minut.
Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem
Łososia myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i przecinamy na 3 części.
Łosoś w cieście francuskim z selerem i jarmużem
Ciasto francuskie dzielimy na 3 prostokąty. Na każdym z nich kładziemy rybę, a na niej warzywa.