szynka domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

szynka domowa

Składniki:

szynka domowa

 

  • 60 dkg pierś z kurczaka,
  • 7 g peklosól,
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 łyżka żelatyna,
  • 100 ml woda

Sposób przygotowania:

szynka domowa
Najpierw pierś z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć peklosolą, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia. Naczynie przykryć folią spożywczą, zrobić w niej kilka niewielkich dziurek (aby mięso mogło oddychać). Odstawić do lodówki na 20 godzin. Dodać pieprz, żelatynę i wodę. Dokładnie wymieszać. Do szynkowaru włożyć woreczek, wypełnić go mięsem, zawiązać, zamknąć szynkowar i włożyć go na kolejne 10 godzin do lodówki. Na dnie dużego garnka umieścić ścierkę kuchenną, włożyć szynkowar, wlać wodę (tak, aby poziom wody był wyżej, niż mięsa, a niżej, niż zamknięcie szynkowaru). Włączyć minimalny ogień pod garnkiem i parzyć szynkę przez 2 godziny w temperaturze 75-80 stopni. Po tym czasie szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć szynkę i delektować się smakiem delikatnej domowej wędliny