Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Szynka drobiowa z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wędlinka drobiowa na kanapki. Rzadko kupuję w sklepie, staram się przyrządzać sama domowe wędliny.

Szynka drobiowa z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka drobiowa z szynkowara

Na szynkę

  • filet z kurczaka 1,40 kg
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
  • czosnek granulowany -1 łyżka
  • soli peklowej - 3 łyżeczki
  • żelatyny - 3 łyżeczki
  • woda -100 ml

Sposób przygotowania:

Szynka drobiowa z szynkowara
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na grubsze kawałki.

Następnie każdy kawałek mięsa rozbić, tłuczkiem do mięsa.

Przełożyć mięso do miski, w szklance wymieszać żelatynę z wodą i pozostałymi składnikami, wlać do mięsa i dobrze wyrobić rękoma, aż masa mięsna będzie klejąca.

Woreczek wkładam do szynkowaru, do woreczka nakładam masę mięsną i lekko ugniatam, aby nie było powietrza.

Zawijam worek i zamykam szynkowar, odstawiam na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmuję z lodówki i wstawiam go do garnka z wodą i na ogniu, parzę przez 1,5 godziny, woda nie może się zagotować.

Wyjąć szynkowar, ostudzić go w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na całą noc.
Szynka drobiowa z szynkowara
Mięso przełożono do miski i dodano wszystkie przyprawy
Szynka drobiowa z szynkowara
Dobrze została wyrobiona masa mięsna aż się klei
Szynka drobiowa z szynkowara
Następnie masa mięsna została przełożona do woreczka
Szynka drobiowa z szynkowara
W woreczku masa dobrze została ubita aby nie było powietrza