bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Szynka w kawałkach z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Szynka w kawałkach jest bardzo smaczna i soczysta. Uwielbiam wędliny domowego wyrobu, zupełnie inaczej smakują, długo zachowują świeżość i są bez konserwantów.

Szynka w kawałkach z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w kawałkach z szynkowara

 

  • 1,8 kilograma mięsa z szynki
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pektosoli
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 50 ml. zimnej wody

Sposób przygotowania:

Szynka w kawałkach z szynkowara
Umyte mięso z szynki kroimy w kostkę 2x2 cm., przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, suchą żelatynę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10-15 minut. Mięso przekładamy do szynkowara . Wstawiamy na dwie doby do lodówki.

Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, zalewamy wodą do wysokości 2 cm. od górnej części szynkowara.

Gotujemy na małym ogniu w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, studzimy . Na noc wstawiamy do lodówki nie otwierając go żeby wszystko stężało. Z szynkowara zdejmujemy sprężynę i ustawiamy go do góry dnem w zlewie i polewamy gorącą wodą i delikatnie zdejmujemy szynkowar z mięsa.

Przed krojeniem mięso powinno być mocno schłodzone. 
Szynka w kawałkach z szynkowara
Mięso z szynki kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
Szynka w kawałkach z szynkowara
Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę.
Szynka w kawałkach z szynkowara
Wyrobioną masę mięsną przekładamy do szynkowara.
Szynka w kawałkach z szynkowara
Szynkowar zamykamy, wstawiamy do lodówki.

Tagi:

mięso szynka