Sposób przygotowania:
Szynka w kawałkach z szynkowara
Umyte mięso z szynki kroimy w kostkę 2x2 cm., przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, suchą żelatynę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10-15 minut. Mięso przekładamy do szynkowara . Wstawiamy na dwie doby do lodówki.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, zalewamy wodą do wysokości 2 cm. od górnej części szynkowara.
Gotujemy na małym ogniu w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, studzimy . Na noc wstawiamy do lodówki nie otwierając go żeby wszystko stężało. Z szynkowara zdejmujemy sprężynę i ustawiamy go do góry dnem w zlewie i polewamy gorącą wodą i delikatnie zdejmujemy szynkowar z mięsa.
Przed krojeniem mięso powinno być mocno schłodzone.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, zalewamy wodą do wysokości 2 cm. od górnej części szynkowara.
Gotujemy na małym ogniu w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, studzimy . Na noc wstawiamy do lodówki nie otwierając go żeby wszystko stężało. Z szynkowara zdejmujemy sprężynę i ustawiamy go do góry dnem w zlewie i polewamy gorącą wodą i delikatnie zdejmujemy szynkowar z mięsa.
Przed krojeniem mięso powinno być mocno schłodzone.