lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szynka indycza z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś szyneczka z szynkowara na śniadanie idealne. W końcu coś swojego coś co wiem jak smakuje i zostało zrobione. Taka jestem zadowolona z siebie, że jako debiutantka mogę się pochwalić swoim wyrobem. Jeśli macie ochotę na swojski wyrób to zapraszam.

Szynka indycza z szynkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka indycza z szynkowara

Składniki:

  • " ścinki mięska indyczego"- pościnałam nożem z indyka mięsko trochę tu trochę tu 900 g

 

  • sol czosnkowa 1 łyżeczka

 

  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 4 łyżki

 

  • majeranek 2 łyżki

 

 

 

  • woda zimna 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Szynka indycza z szynkowara

Przygotowanie:

Mięsko z indyka umyłam ( udka ,pierś) pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do miski.

Dodałam przyprawy ( sól, sól czosnkową suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek i żelatyna).

Wlewam w to zimną wodę i wyrabiam jakieś 15 minut. Mam pewność, że wszystko dobrze wymieszałam. Mięso wkładam do woreczka, a potem do szynko wara i zamykam go.

Wkładam do lodówki na 48 godzin. Po upływie tego czasu wyjmuję i wstawiam do garnka z wodą tak 1 cm od końca szynko wara. Parzę mięsko 1 godzinę i 20 minut w 70 stopniach.

Pomagam sobie termometrem który miałam w zestawie. Mięso sparzone więc wyjmuje z garnka, zostawiam do ostygnięcia i potem z powrotem do lodówki.

Następnego dnia czyli dziś śmiało kroiłam już na śniadanko.

Szynka indycza z szynkowra
Mięsko z indyka umyłam ( udka ,pierś) pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do miski.
Szynka indycza z szynkowra
Wlewam w to zimną wodę i wyrabiam jakieś 15 minut. Mam pewność , że wszystko dobrze wymieszałam.
Szynka indycza z szynkowra
Mięso wkładam do woreczka, a potem do szynko wara i zamykam go . Wkładam do lodówki na 48 godzin.