WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Szynka duszona z pęczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka wieprzowa w kawałkach duszona z kaszą pęczak, fasolą i mieszanką warzyw mrożonych na patelnię.

Szynka duszona z pęczakiem i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szynka duszona z pęczakiem i warzywami

 

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 0,5 szklanki kaszy pęczak
  • 1 szklanka fasoli
  • 1 cebula
  • Ok. 300g mieszanki warzyw mrożonych na patelnię z brokulem, marchewką, kukurydzą
  • Olej do smażenia
  • Pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Szynka duszona z pęczakiem i warzywami

ETAP 1:

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia przełożyć do garnka, dolać około 2 szklanki wody. Wsypać kaszę pęczak. Doprawić solą i zagotować.

W tym czasie mięso pokroić na kawałki. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką. Włożyć na patelnię na rozgrzany olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem obsmażyć. Przełożyć do fasoli. Doprawić majerankiem, listkiem i zielem angielskim.

Warzywa mrożone przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać do garnka z mięsem i fasolą gdy te będą już miękkie. Na koniec przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Szynka duszona z pęczakiem i warzywami
Szynka z kaszą i warzywami po iduszeniu w garnku
Szynka duszona z pęczakiem i warzywami
Pokrojone na kawałki mięso obsmażone na patelni
Szynka duszona z pęczakiem i warzywami
Warzywa mrożone obsmażamy na patelni na oleju
Szynka duszona z pęczakiem i warzywami
Przyprawione mięso z cebulą przełożone na patelnię
Szynka duszona z pęczakiem i warzywami
Namoczona fasola przełożona do garnka