Sposób przygotowania:
Szynka golonkowa Eli z szynkowara
Mięso z tłuszczykiem pokroić na mniejsze kawałki. Obić mięso tłuczkiem do mięsa. Do mięsa dodać peklosól, mocno ugnieść rękoma, i umieścić (w nie obitym naczyniu) w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie dodać wymieszana wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych ( ja kupuję woreczki do pieczenia mięs)
włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 st 3 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.
Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godz. do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!
Po tym czasie dodać wymieszana wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych ( ja kupuję woreczki do pieczenia mięs)
włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 st 3 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.
Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godz. do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!