eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka golonkowa Eli z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna domowa szyneczka bez konserwantów.

Szynka golonkowa Eli z szynkowara

Składniki:

Szynka golonkowa Eli z szynkowara

 

  • 1,6 mięsa z golonki
  • 25 g. peklosoli
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru-pudru
  • 150 ml. wody
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Szynka golonkowa Eli z szynkowara
Mięso z tłuszczykiem pokroić na mniejsze kawałki. Obić mięso tłuczkiem do mięsa. Do mięsa dodać peklosól, mocno ugnieść rękoma, i umieścić (w nie obitym naczyniu) w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie dodać wymieszana wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych ( ja kupuję woreczki do pieczenia mięs)
włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 st 3 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.
Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godz. do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!

Tagi:

mięso