migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Szynka gotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna domowa wędlinka, prosta w przygotowaniu

Szynka gotowana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka gotowana

 

  • szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg
  • 3 l wody
  • 4-5 listków laurowych
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ziarenek jałowca
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek soli
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana
Szynkę wieprzową umyć i włozyć do garnka.Wlać zimną wodę. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Potem zostawić do wystygnięcia na min.6 godzin. Po 6 godzinach znowu zagotować i gotować kolejne 8 minut. Ponownie zostawić do wystygnięcia. Ja zazwyczaj szynkę gotuję pierwszy raz wieczorem a drugi raz dopiero rano lub odwrotnie. Po wystygnięciu wyjąć z garnka, osączyć z płynu i można kroić na plastry na kanapkę.
Szynka gotowana
Etap 1 Zawartość garnka po pierwszym gotowaniu

Tagi:

szynka