Sposób przygotowania:
Szynka gotowana
Szynkę oczyścić ze zbędnego tłuszczyku, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy szyneczkę złożyć, żeby nadać jej kształt, to stronę, w którą będziemy zwijać mięso lekko nacinamy nożem i posypujemy żelatyną. Jeśli mamy kulkę tą czynność pomijamy. Mięsko pakujemy do siatki, którą związujemy na końcach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy szynkę, zmniejszamy gaz, żeby woda tylko lekko "pyrkała". Garnek przykrywamy i zostawiamy na ok 1 godz (tyle czasu ile waży mięsko). Po tym czasie sprawdzamy temperaturę w najgrubszej części mięska (powinna wynosić ok 75*C), kiedy taką temperaturę osiągnie wyjmujemy mięsko i zawijamy w folię aluminiową, żeby zachowała soczystość. Jeśli szyneczkę podajemy na gorąco- odwijamy z folii po 15 min, jeśli na zimno- zostawiamy w folii na całą noc.
megi041333
Editha
Masz nosa! Z tym sosem jest pyszna. Zapraszam;)