jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie pomidory faszerowane ryżem z dodatkiem kalarepki warto przygotować. A najlepiej w sezonie kiedy mamy swoje z działki warzywa.

Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Ryż ugotować w posolonej lekko wodzie do miękkości. Kalarepki umyć i obrać ze skórki, zetrzeć na grubszej tarce. Pomidory wybrać jednakowej wielkości, umyć i osuszyć, odkroić wierzchy przy ogonkach. Wydrążyć środki ale nie wyrzucać tylko pokroić w kostkę. 

W miseczce wymieszać wystudzony ryż z kalarepką i wydrążonym środkiem z pomidorów pokrojonych w kostkę. Przyprawić pieprzem, ziołami, solą czosnkową. Dodać część startego sera i cebulkę czerwoną pokrojoną w piórka lub w kostkę. Napełnić wydrążone pomidory farszem, posypać serem. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 15 minut do momentu stopienia się sera. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Ryż ugotować w posolonej lekko wodzie do miękkości
Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Kalarepki młode opłukać i obrać, następnie zetrzeć na grubszej tarce
Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Pomidory większe jednakowej wielkości umyć i odkroić wieżki przy ogonkachi wydrążyć środki
Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Wymieszać wystudzony ryż z kalarepką i środkami z pomidorów,przyprawić do smaku
Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Napełniać farszem pomidory
Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Posypać startym serem i wstawić do zapiekania na 15 minut.

Tagi:

pomidory