Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane kalarepką z ryżem
Ryż ugotować w posolonej lekko wodzie do miękkości. Kalarepki umyć i obrać ze skórki, zetrzeć na grubszej tarce. Pomidory wybrać jednakowej wielkości, umyć i osuszyć, odkroić wierzchy przy ogonkach. Wydrążyć środki ale nie wyrzucać tylko pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać wystudzony ryż z kalarepką i wydrążonym środkiem z pomidorów pokrojonych w kostkę. Przyprawić pieprzem, ziołami, solą czosnkową. Dodać część startego sera i cebulkę czerwoną pokrojoną w piórka lub w kostkę. Napełnić wydrążone pomidory farszem, posypać serem. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 15 minut do momentu stopienia się sera. Podawać zaraz po przygotowaniu.
W miseczce wymieszać wystudzony ryż z kalarepką i wydrążonym środkiem z pomidorów pokrojonych w kostkę. Przyprawić pieprzem, ziołami, solą czosnkową. Dodać część startego sera i cebulkę czerwoną pokrojoną w piórka lub w kostkę. Napełnić wydrążone pomidory farszem, posypać serem. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 15 minut do momentu stopienia się sera. Podawać zaraz po przygotowaniu.