WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Szynka kanapkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka kanapkowa to soczysta, mięciutka wędlina domowa gotowana. Wcześniej marynowana w magii, occie balsamicznym, czosnku, cebuli i sosie barbeque.

Szynka kanapkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szynka kanapkowa

 

  • Ok. 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka magi
  • 1 łyżka sosu barbeque
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania:

Szynka kanapkowa

ETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i przerostow. Natrzeć solą, papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Obwiazac sznurkiem. Polać octem balsamicznym, magii i sosem barbeque. Obłożyć plastekami czosnku i pokrojoną drobno cebulą. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

Do dużego garnka wlać wodę. Wrzucić listek, ziele angielskie i gorczyce. Włożyć mięso i zagotować. Gotować na małym ogniu przez godzinę i 20 minut. Wystudzić w zalewie.

Wyjąć, osączyć i schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki jak wędline.

Szynka kanapkowa
Szynka po ugotowaniu i wystudzeniu wyjęta z ga
Szynka kanapkowa
Szynka kanapkowa po ugotowaniu w garnku w zalewie
Szynka kanapkowa
Szynka zamarynowana w przyprawach i sosie
Szynka kanapkowa
Listek, ziele angielskie i gorczyca dodane do wody w garnku
Szynka kanapkowa
Szynka posypana przyprawami