Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Szynka nadziewana pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Farsz zawijamy w plastry szynki w taki sposób, jakbyśmy przyrządzali naleśniki.

Szynka nadziewana pieczarkami

Składniki:

Szynka nadziewana pieczarkami

 

  • 50 dag pieczarek
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • 10 szt plastrów szynki
  • krem:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 200 ml śmietany
  • 10 sera żółtego

Sposób przygotowania:

Szynka nadziewana pieczarkami
Pieczarki po umyciu kroimy w plastry i dusimy na oliwie do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zawijamy farsz w plastry szynki. Półmisek żaroodporny smarujemy tłuszczem, układamy w nim szynkę i polewamy kremem sporządzonym w następujący sposób: do sosu pozostałego z duszonych pieczarek dodajemy koncentrat pomidorowy, startą cebulę oraz śmietanę, wszystko razem mieszamy i wylewamy na szynkę. Wierzch posypujemy tartym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w tem. 170 st.

Tagi:

sery ser szynka