Justyna33

Justyna33

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Szynka peklowana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z wody i soli przyrządzamy roztwór do peklowania..

Szynka peklowana

Składniki:

Szynka peklowana

 

  • 1 kulka szynki ok 1,5 kg
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 3 łyżki orginalnej maggie
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • tłuszcz do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana
Do dużego naczynia wlewamy wodę dodajemy sól,maggie,listki laurowe,ziele angielskie i cebulę pokrojoną w talarki.Po czym zanurzamy w niej szynkę na około 3-4 dni szczelnie zamykając.(można też dla pewności,że mięso przejdzie na szprycować szczykawką).Gdy szynka będzie gotowa przekładamyją do naczynia żaroodpornego,obkładamy plastrami cebuli,dodajemy tłuszcz,pieczemy w temp.180 stopni do miękkości,od czasu do czasu podlewając sosem,który się wytworzył.

Tagi:

szynka