Sposób przygotowania:
Szynka pieczona - korzenna
Przygotować marynatę z rozgniecionych jagód jałowca, 2 łyżek oleju i miodu rozpuszczonych w 2 łyżkach wody . Mięso przygotować do marynaty czyszcząc z błon i formując odcinając zbędne kawałki ( można związać w foremną ,, paczuszkę " ). Natrzeć mięso na 2 godziny pierwszą częścią marynaty. Następnie wymieszać szczyptę soli , papryki mielonej, pieprzu, majeranku i dodać do marynaty wcierając ją w mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Obetrzeć mięso z marynaty i na rumiano na reszcie oleju. Chwilę smażyć . Przełożyć do garnka . Dorzucić cebulę pokrojoną w piórka , goździki ( ja je wbijam w małą cebulkę od szczypiorku ,grzybek suszony -oraz wlać marynatę. Zalać wodą i dusić ok. 2 godzin na małym gazie tak by płyn odparował do 2,5 szklanki. Wyjąć mięso i zostawić by chwilę ,, odpoczęło. Sos przecedzić . Na małej suchej patelni zrobić rumiana zasmażkę z mąki i rozprowadzić ja sosem . Doprawić sos do smaku maggi. Pokroić mięso na plastry. Podawać z sosem i dodatkami typu kopytka , kasze , ziemniaki.