zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Peklowany schab i szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Schab i szynka peklowane i pieczone, doskonałe na kanapkę. Z domową wędliną mamy smaczne śniadania i kolacje.

Peklowany schab i szynka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Peklowany schab i szynka

 

  • 2,5 kg schabu i szynki
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli peklującej
  • 4 kulki ziela ang.
  • 2 listki laurowe
  • Do pieczenia:
  • olej
  • majeranek
  • czosnek granulki
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Peklowany schab i szynka
W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego. Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni.

Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą. Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab zostawiam bez obwiązywania.

Przyprawy mieszam z olejem, nacieram nim mięsa, piekę półtorej godziny w 180 st. C. 
Peklowany schab i szynka
Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, i nacieram przyprawami
Peklowany schab i szynka
schab zostawiam bez obwiązywania, przyprawy mieszam z olejem, nacieram nim mięsa,
Peklowany schab i szynka
mięsa piekę półtorej godziny w 180 st. C.