edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szynka pieczona w najprostszej wersji

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zawsze jest krucha i soczysta

Szynka pieczona w najprostszej wersji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona w najprostszej wersji

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej (najlepiej w jednym kawałku, wtedy nie trzeba jej sznurować)
  • 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżka oleju
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina (u mnie Shiraz RPA)
  • folia śniadaniowa do zawinięcia
  • rękaw do pieczenia
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w najprostszej wersji
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w ładnym zwartym kawałku, dobrze go zesznurować grubą bawełnianą nicią. Czosnek przecisnąć przez praskę, lub drobniutko posiekać, dokładnie rozetrzeć z solą. Mięso natrzeć ze wszystkich stron roztartym czosnkiem i obsypać majerankiem, zawinąć szczelnie w folię śniadaniową i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na rumiano na łyżce oleju. Z rolki odciąć kawałek rękawa foliowego dłuższy od kawałka mięsa na tyle, żeby można było swobodnie związać jego końce. Ułożyć rękaw w foremce szwem do dołu, włożyć do niego mięso, dodać ziarenka pieprzu i liść laurowy, podlać winem. Związać końce rękawa i od góry zrobić kilka dziurek (np. wykałaczką). Foremkę włożyć do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika (u mnie 180 z termoobiegiem) i piec przez około 1,5 godzin (przyjmuję zawsze 1 godzinę na 1 kilogram mięsa). Po upieczeniu rękaw rozciąć ostrożnie tak, żeby nie poparzyć się parą, wyjąć szynkę i zawinąć ją w folię aluminiową matową stroną do środka i pozostawić do wystygnięcia. Sos zlać i zachować do ewentualnego wykorzystania. Pieczeń doskonale pasuje do chleba, a pokrojona w grube plastry i polana zagęszczonym mąką sosem z pieczenia, stanowi doskonałe mięso obiadowe. W taki sam sposób można przygotować również schab środkowy lub karkowy.
Szynka pieczona w najprostszej wersji
Mięso natrzeć ze wszystkich stron roztartym czosnkiem i obsypać majerankiem.
Szynka pieczona w najprostszej wersji
Mięso obsmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano.
Szynka pieczona w najprostszej wersji
Ułożyć rękaw w foremce szwem do dołu, włożyć do niego mięso, dodać ziarenka pieprzu i liść laurowy, podlać winem.
Szynka pieczona w najprostszej wersji
Pieczeń pokrojona w grube plastry i polana zagęszczonym mąką sosem z pieczenia, stanowi doskonałe mięso obiadowe.

Tagi:

szynka