Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Szynka pieczona w soku z grejpfrutów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczona doskonała na obiad i jako kanapkowa wędlina

Szynka pieczona w soku z grejpfrutów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona w soku z grejpfrutów

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w soku z grejpfrutów
Szynkę po umyciu i osuszeniu nacinamy ostrym nożem w kwadraty. Mięso nacieramy dokładnie solą, czosnkiem oraz pieprzem czarnym, białym i ziołowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Z grejpfrutów wyciskamy sok i mieszamy go z syropem malinowym. Sokiem zalewamy mięso w naczyniu, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 4 godziny. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze przez 20 minut. Przed pokrojeniem koniecznie dajemy szynce "odpocząć" przez kwadrans.
Szynka pieczona w soku z grejpfrutów
Szynkę nacinamy ostrym nożem w kwadraty
Szynka pieczona w soku z grejpfrutów
Dokładnie nacieramy wszystkimi przyprawami
Szynka pieczona w soku z grejpfrutów
Zalewamy sosem i odstawiamy na cztery godziny
Szynka pieczona w soku z grejpfrutów
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Tagi:

szynka