Pozioma

Pozioma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Szynka z pesto i czarnymi oliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja wersja szynki po Włosku

Szynka z pesto i czarnymi oliwkami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka z pesto i czarnymi oliwkami.

 

  • szynka myszka około 1kg
  • pół słoiczka pesto zielonego
  • kilka czarnych oliwek (z zalewy)
  • płatki chili
  • oliwa
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • woda
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szynka z pesto i czarnymi oliwkami.
Myjemy szynkę, wycinamy z niej wszystkie żyłki, płaty tłuszczu. Smarujemy z każdej strony pieprzem,solą i płatkami chili. Nakładamy na wewnętrzną strone dwie łyżki pesto i rozcieramy dodajemy pokrojone oliwki. Zawijamy szynkę ( w kształt kuleczki aby pesto i oliwki zamknąć w środku). Kładziemy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Wierzch nacinamy robiąc wąskie głębokie nacięcia. Wciskamy w nie przekrojone na polówki ząbki czosnku. Tak aby nie wystawały inaczej sie przypalą i zrobią gorzkie. Mieszamy w miseczce pół szklanki oliwy i pół szklanki wody, łyżeczkę octu balsamicznego i łyżkę musztardy i resztkę pesto. Mieszamy dokladnie i polewamy mieszanką szynkę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Od czasu do czasu polewając wierzch szynki własnym sosem :P
Szynka z pesto i czarnymi oliwkami.
Etap 1
Szynka z pesto i czarnymi oliwkami.
Etap 2

Tagi:

szynka pesto