Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szynka w czerwonej kapuscie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Z czystym sumieniem, polecam! Przepis prosty, a danie pyszne!

Szynka w czerwonej kapuscie

Składniki:

Szynka w czerwonej kapuscie

 

  • ok 5-6, 1cm-trowej grubosci, plastrów szynki (moze byc tez karkówka)
  • srednia glówka czerwonej kapusty,
  • 2 wieksze, biale cebule,
  • sok z polowy cytryny,
  • 1,5-2 plaskie lyzki cukru (dodalam brazowy),
  • 2 lyzki vegety lub ok 3-4 szklanki esencjonalnego rosolu,
  • ojej do smazenia,
  • przyprawy: sol, pieprz ziolowy i naturalny, papsyka, 1 lyzeczka przyprawy meksykanskiej, curry, vegeta

Sposób przygotowania:

Szynka w czerwonej kapuscie
Miesko z obu stron opruszyc przyprawami (mozna pokroic na mniejsze kawalki): sola, pieprzem i czerwona papryka, mozna odstawic w chlodne miejsce na jakis czas, by przyprawy zrobily swoje ;). Cebule pokroic na polprazki.kapuste poszatkowac, nie musi byc bardzo cieniutko pokrojona. Na rozgrzany olej(sporo oleju, tak zeby mieso swobodnie plywalo - ok 1,5 cm ponad powierchnia dna patelni ),ukladamy kawalki szynki i podrumieniamy z obu stron. Do drugiego garnka wlewamy rosól, lub przegotowana, goraca wode (3-4 szklanki), do ktorej dodajemy 2 lyzki vegety. Przekladamy szynke do rosolu. Na pozostaly po smazeniu olej, wrzucamy czerwona kapuste, ktora skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sol, pieprz, cukier, pol lyzeczki curry i pol lyzeczki vegety. Mieszamy dosc czesto, smazac w sredniej temp (srednia w skali pokretla na kuchence). Po ok 10 minutach wrzucamy cebule i dusimy kolejne 5-7 minut, mieszajac co jakis czas. Po uplywie tego czasu, przekladamy cala zawartosc patelni do garnka z rosolem i szynka, mieszamy. Rosól ma lekko dochodzic do powierzchni kapusty z miesem (moze byc ok 1 cm pod)Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem w sredniej temp, mieszajac co jakis czas. Jak wiemy kapustka lubi tluszczyk, stad tez potrzeba uzyc wiekszej ilosci oleju podczas podsmazania mieska. Mieso pusci sok, przyprawy oddzadza olejowi smak, i to wszystko wchlonie kapusta...Danie potrzebuje ok 40-50 minut duszenia. Na koniec dodajemy lyzeczke przyprawy meksykanskiej i pozostale przyprawy, jesli trzeba, wedle uznania, ja dodalam jeszcze swieza natke pietruszki. Kapuste z miesem wyjmujemy lycha cedzakowa,bezposrednio na talerz, mozna tez przelozyc wszystko do osobnego naczynia, ale trzeba to zrobic, gdy potrawa jest jeszcze ciepla. Nie wylewajmy powstalego sosu. Mozna go wykorzystac do przygotowania innego miesa. Szynke w kapuscie, ktora wyladowala na moim talerzu, posypalam drobno posiekanym koperkiem :). Sos przelalam do malego garnuszka, wstawilam do lodowki. Wytworzyla sie galareta, na ktorej powierzchni wyplynal olej, ktory latwo mozna zebrac i wyrzucic. Dzisiaj w tym sosie udusilam kolejna szynke, tym razem z groszkiem. Wyszlo wspaniale bez 2 zdan!