Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szynka w marynacie cebulowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonała na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Warto ją przygotować. Polecam!

Szynka w marynacie cebulowej

Składniki:

Szynka w marynacie cebulowej

 

  • 1,5 szynki wieprzowej bez kości
  • 2 cebule
  • ½ łyżki przyprawy uniwersalnej
  • ½ łyżki papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki pieprzu
  • sól
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Szynka w marynacie cebulowej
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaj olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj marynatę. Mięso umyj i osusz. Natrzyj mięso marynatą. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej marynatą. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając marynatę powstałym w czasie pieczenia sosem.