Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szynka w marynacie klasycznej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowana duszona szyneczka.

Szynka w marynacie klasycznej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w marynacie klasycznej

 

  • ok. 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 1 opakowanie marynaty do mięs klasycznej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dużych listków melisy cytrynowej
  • sól - wg uznania
  • olej do smażenia
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Szynka w marynacie klasycznej
Do oleju wsypać marynatę klasyczną, dodać wyciśnięty czosnek, sól i posiekaną melisę. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na oleju. Do zrumienionej szynki dodać kostkę mięsną i marynatę, w której się marynowała. Wlać wodę (ok. 3 szklanki). Dusić pod przykryciem do miękkości.
Szynka w marynacie klasycznej
Marynata klasyczna z dodatkiem oleju czosnku soli i melisy.
Szynka w marynacie klasycznej
Szynka wieprzowa dokładnie natarta marynatą.
Szynka w marynacie klasycznej
Zrumieniona na oleju wyjęta z marynaty szynka.
Szynka w marynacie klasycznej
Szynka z dodatkiem kostki mięsnej i marynaty zalana wodą.