Sposób przygotowania:
Szynka w sosie warzywnym z ryżem
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak pokrojone mięsko przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 min. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wkładamy przyprawione mięso i wlewamy ok 1 szkl zimnej wody. Wrzucamy listki laurowe, przykrywamy i dusimy ok 30 min. Po tym czasie dolewamy kolejną szkl wody, czekamy aż się zagotuje i dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Dusimy ok 5 mi, po czym dodajemy kalafior. Dusimy ok 7-8 min, W tym momencie możemy dodać kostkę mięsną i śmietanę. Dusimy ok 3 min. Na koniec dodajemy posiekany koperek. (jeśli nie używamy kostki należy sos doprawić- może być mało słony) Jeśli sos wyjdzie nam zbyt rzadki, należy go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy 400ml zimnej wody, solimy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min.