Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Placki ziemniaczane z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj wymyśliłam wersje z grzybkami na wierzchu. Pomysł okazał się trafiony i wyszło pyszne danie.

Placki ziemniaczane z grzybami

Składniki:

Placki ziemniaczane z grzybami

 

 

  • Grzyby:
  • 50 dag pieczarek (mogą być grzyby leśne)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 15 dag pokrojonego w drobną kostkę wędzonego boczku
  • olej

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z grzybami
Na rozgrzanym tłuszczu usmażyłam pokrojona w piórka cebulę. Dodałam pokrojone na cząstki pieczarki, pokrojony w drobną kostkę boczek i starta na jarzynowej tarce marchewkę.

Wszystko razem smażyło się ok. 15 minut. Zaprawiłam śmietaną. Doprawiłam solą i pieprzem. 

Placki

Jedna połowę ziemniaków starłam na tarce z dużymi oczkami, a drugą na tarce z małymi oczkami.

Połączyłam, dodałam starty w wiórki ser, jajko, mąkę, sól i pieprz.

Smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podałam z grzybami wyłożonymi na wierzch.