Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Szynka w winnej galarecie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie na karnawałowe przyjęcie i nie tylko.

Szynka w winnej galarecie.

Składniki:

Szynka w winnej galarecie.

 

  • 4 plasterki szynki wędzonej lub konserwowej;
  • 2 łyżki chrzanu;
  • 2 łyżki borówek do mięsa;
  • 200 ml bulionu mięsnego z kostki;
  • 50 ml białego wytrawnego wina;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • ½ łyżeczki octu z białego wina.
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • Do dekoracji:
  • papryka konserwowa, pieczarki w occie, pietruszka zielona, oliwki, jajko;

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka w winnej galarecie.
Bulion, wino i sok z cytryny zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namoczyć i połączyć z wywarem. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Głęboki półmisek opłukać zimna wodą i wlać na dno trochę galaretki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Plasterki szynki rozłożyć. Wymieszać chrzan i borówki. Powstałą masą posmarować plasterki szynki. Zwinąć szynkę w rulonik i ułożyć na warstwie zastygnie tek galaretki. Udekorować kawałkami papryki, plasterkami jajka, oliwkami, zieloną natką, pieczarkami. Zalać resztą galaretki. Pozostawić do stężenia.