Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawieprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Przygotować na talerzyku przyprawę do mięs, słodką paprykę i czosnek granulowany.
przygotowanie szynki
Szynkę uformować, obwiązać sznurkiem i natrzeć olejem.
przygotowanie szynki cd
Przyprawę do mięs, czosnek granulowany i słodką paprykę wymieszać i natrzeć szynkę.
przygotowanie szynki cd
Do rękawa do pieczenia zabezpieczonego z jednej strony lub worka włożyć cebulę, czosnek, resztę mieszanki przypraw, dodać sól i pieprz. Włożyć szynkę w przyprawach, wlać 150 ml wody i zamknąć otwór. Worek z szynką położyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. Piec szynkę około 90 minut. Upieczoną szynkę wyjąć, ostudzić i zdjąć sznurek. Powstały sos zmiksować.
Szynkę podawać na ciepło z sosem lub na zimno schłodzoną z lodówki.
Smacznego!