eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam świeżą szynkę wieprzową, którą upiekłam w rękawie do pieczenia razem z cebulą i czosnkiem.

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie

Składniki:

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie

mięso

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie

przygotowanie składników

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie
Obrane cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie
Przygotować czosnek granulowany, przyprawę do mięs i słodką paprykę.

Przygotować na talerzyku przyprawę do mięs, słodką paprykę i czosnek granulowany.

przygotowanie szynki

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie
Obwiązaną sznurkiem szynkę natrzeć olejem..

Szynkę uformować, obwiązać sznurkiem i natrzeć olejem.

przygotowanie szynki cd

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie
Wymieszać przyprawy i natrzeć nimi szynkę.

Przyprawę do mięs, czosnek granulowany i słodką paprykę wymieszać i natrzeć szynkę.

przygotowanie szynki cd

Szynka wieprzowa Eli pieczona w rękawie

Do rękawa do pieczenia zabezpieczonego z jednej strony lub worka włożyć cebulę, czosnek, resztę mieszanki przypraw, dodać sól i pieprz. Włożyć szynkę w przyprawach, wlać 150 ml wody i zamknąć otwór. Worek z szynką położyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. Piec szynkę około 90 minut. Upieczoną szynkę wyjąć, ostudzić i zdjąć sznurek. Powstały sos zmiksować.

Szynkę podawać na ciepło z sosem lub na zimno schłodzoną z lodówki.


Smacznego!