Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa pieczona
Aby zrobić szynkę wieprzową pieczoną trzeba mięso natrzeć przyprawą i zostawić w lodówce na noc . Obwiązać nićmi do mięsa tak żeby miała ładny kształt .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego - wlać pół szklanki wody . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec 2 godziny . Wyjąć . Mięso odłożyć na chwilę bo łatwiej się je kroi jak chwilę poleży . Sos z pieczenia przelać na patelnię i wlać do niego śmietankę . Dodać gotową zasmażkę żeby zagęścić sos ( można samemu zrobić zasmażkę z mąki ) . Doprawić sos do smaku maggi, papryką mieloną .
Mięso pokroić w plastry . Podawać z kopytkami albo ziemniakami i buraczkami.
Mięso pokroić w plastry . Podawać z kopytkami albo ziemniakami i buraczkami.