pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Szynka wieprzowa pieczona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne mięso z ekstra sosem

Szynka wieprzowa pieczona

Składniki:

Szynka wieprzowa pieczona

 

  • 2 kg mięsa z szynki bez kości
  • przyprawa do mięsa wieprzowego ( 1 torebka )
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • rumiana zasmażka gotowa

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa pieczona
Aby zrobić szynkę wieprzową pieczoną trzeba mięso natrzeć przyprawą i zostawić w lodówce na noc . Obwiązać nićmi do mięsa tak żeby miała ładny kształt .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego - wlać pół szklanki wody . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec 2 godziny . Wyjąć . Mięso odłożyć na chwilę bo łatwiej się je kroi jak chwilę poleży . Sos z pieczenia przelać na patelnię i wlać do niego śmietankę . Dodać gotową zasmażkę żeby zagęścić sos ( można samemu zrobić zasmażkę z mąki ) . Doprawić sos do smaku maggi, papryką mieloną .
Mięso pokroić w plastry . Podawać z kopytkami albo ziemniakami i buraczkami.