Sposób przygotowania:
Szynka z kurczaka Eli z szynkowaraprzygotowanie mięsa
Z kurczaka zdjąć całą skórę i ją drobno posiekać.
przygotowanie mięsa cd
Odciąć mięso z piersi i udek kurczaka od kości. Pokroić kurczaka na duże kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie szynki
Do mięsa dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do lodówki na 24 godziny.
przygotowanie szynki cd
Przygotować przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany,pieprz i wymieszać.
przygotowanie szynki cd
Po wyjęciu z lodówki do mięsa dodać skórki i przyprawy. Do ciepłej wody dodać żelatynę, cukier puder i wymieszać. Po ostudzeniu wlać do mięsa i dokładnie wyrobić.
przygotowanie szynki cd
Do szynkowara włożyć woreczek do żywności i ciasno napełnić mięsem lekko uciskając. Woreczek zawiązać sznurkiem. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawić szynkowar do garnka i wlać wodę do wysokości mięsa. Pasteryzować w temperaturze 85 stopni C ( woda nie może się zagotować tylko pyrkać ) przez 2 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do lodowatej wody i ostudzić. Schłodzić szynkę przez kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć szynkę z szynkowara i pokroić na kanapki. Smacznego!