eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka z kurczaka Eli z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam domową szyneczkę z kurczaka. Szynkę przygotowałam w szynkowarze. Taka domowa wędlinka bez konserwantów jest pyszna i zdrowa.

Szynka z kurczaka  Eli z szynkowara

Składniki:

Szynka z kurczaka Eli z szynkowara

mięso

  • 1 duży kurczak 2 kg - 1.30 kg czystego mięsa
  • skóra z całego kurczaka

przyprawy

  • 24 g soli peklującej
  • 20 g przyprawy do kurczaka
  • 20 g czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

dodatki

  • 1 duża łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Szynka z kurczaka Eli z szynkowara

przygotowanie mięsa

Szynka z kurczaka  Eli z szynkowara
Drobno posiekać całą skórę zdjętą z kurczaka.

Z kurczaka zdjąć całą skórę i ją drobno posiekać.

przygotowanie mięsa cd

Szynka z kurczaka  Eli z szynkowara
Odciąć od kości mięso z piersi i udek kurczaka.

Odciąć mięso z piersi i udek kurczaka od kości. Pokroić kurczaka na duże kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie szynki

Szynka z kurczaka  Eli z szynkowara
Mięso kurczaka wymieszać z solą peklującą i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Do mięsa dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do lodówki na 24 godziny.

przygotowanie szynki cd

Szynka z kurczaka  Eli z szynkowara
Wymieszać czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka i pieprz.

Przygotować przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany,pieprz i wymieszać.

przygotowanie szynki cd

Szynka z kurczaka  Eli z szynkowara

Po wyjęciu z lodówki do mięsa dodać skórki i przyprawy. Do ciepłej wody dodać żelatynę, cukier puder i wymieszać. Po ostudzeniu wlać do mięsa i dokładnie wyrobić.

przygotowanie szynki cd

Szynka z kurczaka  Eli z szynkowara

Do szynkowara włożyć woreczek do żywności i ciasno napełnić mięsem lekko uciskając. Woreczek zawiązać sznurkiem. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawić szynkowar do garnka i wlać wodę do wysokości mięsa. Pasteryzować w temperaturze 85 stopni C ( woda nie może się zagotować tylko pyrkać ) przez 2 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do lodowatej wody i ostudzić. Schłodzić szynkę przez kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć szynkę z szynkowara i pokroić na kanapki. Smacznego!