rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Szynka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna i soczysta szynka duszona z pieczarkami w naczyniu żaroodpornym. Na ostro, bo z dużą ilością pieprzu:)

Szynka z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka z pieczarkami

 

  • 80 dkg szynki wieprzowej
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 bulionetka do mięsa wieprzowego
  • 250 ml wody
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • przypraw: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz staropolski, pieprz ziołowy oraz ziarenka kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:

Szynka z pieczarkami
Szynka przecinamy na pół i rozbijamy. Jedną- środkową stronę pieprzymy i solimy, a następnie układamy posiekaną cebulką i plastry pieczarek. Szynkę rolujemy i oplatamy mocno nicią spożywczą. Całość smarujemy ketchupem i posypujemy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wodę podgrzewamy, dodajemy bulionetkę- rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Podlewamy mięsko i pieczemy w temp 190 st C przez ok 2 godziny.
Szynka z pieczarkami
Szynkę nadziewamy pieczarkami i cebulką, posypujemy dużą ilością pieprzu