Sposób przygotowania:
Szynka z szynkowara
Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny. Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, mięso delikatnie zwinąć jak roladę. Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny. Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.
![Szynka z szynkowara Szynka z szynkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/szynka-z-szynkowara-190647.jpg)
![Szynka z szynkowara Szynka z szynkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/szynka-z-szynkowara-190648.jpg)
![Szynka z szynkowara Szynka z szynkowara](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/szynka-z-szynkowara-190649.jpg)