laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Szynka z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Może na uroczystą kolację we dwoje polecam

Szynka z ziemniakami

Składniki:

Szynka z ziemniakami

 

  • 1i 1/2 kg szynki peklowanej gotowanej
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • listki laurowe
  • 1/4 l wytrawnego wina białego
  • 6 łyżek masła
  • 1 i 1/2 litra wywaru
  • 4 łyżki octu winnego
  • 250 g kremówki
  • pęczek natki
  • 8 gożdzików

Sposób przygotowania:

Szynka z ziemniakami
Szynkę naciąć nożem na krzyż. Wsadzić tam listki laurowe i 6 gożdzików. Umieścić ją w brytfance i zalać winem.Piec 40 minut w 200 stopniach. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grubsze plastry. W garnku roztopić masło i dodać mąkę zarumienić, mieszając dodać wywar. Dodać 2 gożdziki 2 liście oraz plastry ziemniaków. Gotować 30 minut ,na koniec dodać ocet i śmietanę.
Liście i gożdziki usunąć. Natkę posiekać posypać nią ziemniaki a szynkę pokroić w plastry.