Sposób przygotowania:
Szynka zapiekana w sosieKrok 1
Szynkę myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
Czosnek obieramy z łupinki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Nacieramy nim szynkę, majeranek ścieramy w dłoniach i nacieramy mięso, delikatnie posypujemy sola i pieprzem.
Krok 3
Siekaczem do zmiękczania mięsa lekko uderzamy stopką o powierzchnię szynki tak, aby ostrza nacinały mięso na całej powierzchni. Czynność powtarzamy obracając mięso z obu stron. Nasza szynka szybciej wchłonie przyprawy i prędzej nam się upiecze.
Krok 4
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę i dodajemy do niej przecier pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie, teraz dopiero wkładamy szynkę.
Krok 5
Zapiekamy w 200 stopniach koło 120 minut, przewracamy w tym czasie mięso ze dwa razy aby nam się równomiernie upiekło.