Sposób przygotowania:
Gotowana domowa szynka
Zakupioną szynkę myjemy i przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 5 litrami zimnej wody, wsypujemy sól peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem aby nie wypływała, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowujemy ją w temperaturze 4-6 0C. Wskazane jest przekładanie mięsa w czasie peklowania. Po wyjęciu z solanki układamy mięso na durszlaku w zlewie celem odcieknięcia, następnie wkładamy szynkę do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związujemy z obu stron. Gotowanie szynki: Do zimnej wody wkładamy szynkę, dodajemy ziele angielskie , liście laurowe i pieprz kolorowy, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki, gotowałam ją 90 minut. Zdejmujemy garnek z szynką z palnika, przykrywamy i zostawiamy na całą noc na balkonie. Rano po wystygnięciu szynka jest gotowa do spożycia. Można ściągnąć siatkę i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem cytrynowym.
Danusia19671
darmiona