el.Presidente

el.Presidente

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Tagiatelle spinaci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie jest to oryginalny włoski makaron, choć podobnież wszystkim smakuje :)

Tagiatelle spinaci

Składniki:

Tagiatelle spinaci

 

  • szpinak mrożony liściasty
  • śmietana 18% (polecam łaciatą)
  • serek topiony gouda
  • czosnek
  • słonecznik łuskany
  • serek camembert (używam Turka)
  • 5-6 gniazd makaronu tagiatelle
  • sól, pieprz
  • posiekana pietruszka
  • tarty parmezan

 

Sposób przygotowania:

Tagiatelle spinaci
2-3 garści szpinaku( w zależności od tego czy ktoś szpinak uwielbia, czy po prostu toleruje). Jeśli jest w kostkach 3-4. 3 ząbki czosnku pocięte w talarki wrzucamy na patelnię, zalewamy oliwą (minimalnie) i podpalamy gaz. Dorzucamy po chwili 150 ml śmietanki i garść słonecznika, oraz szpinak. Smażymy ok 10 min. Wstawiamy makaron.Jeśli sporo śmietany odparowało, dolewamy do poziomu ok 1 cm (przy średniej wielkości patelni). Wrzucamy cały serek topiony gouda, oraz 1/4 kółka camembert. Serki rozgniatamy na patelni i wrzucamy makaron. Smażymy aż do roztopienia serków i zgęstnienia sosu. Wrzucamy pietruszkę oraz odrobinę parmezanu według gustu i smażymy ok minutę. Danie gotowe Smacznego!