ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Tagiatelle z tuńczykiem z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejny przepis gwarantujący ekspresowy i zdrowy obiadek

Tagiatelle z tuńczykiem z pomidorami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tagiatelle z tuńczykiem z pomidorami

 

  • 0,5 opakowania tagiatelle pełnoziarnistego (kilka gniazdek)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • odrobina parmezanu do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Tagiatelle z tuńczykiem z pomidorami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy tuńczyka z puszki oraz pokrojone pomidory. Mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię. Tak przygotowany sos nakładamy na ugotowany makaron. Całość z wierchu posypujemy parmezanem. Podane proporcje są na 2 większe lub 3 mniejsze porcje. Smacznego :)
Tagiatelle z tuńczykiem z pomidorami
Duszące się składniki sosu: cebula, tuńczyk, pomidory
Tagiatelle z tuńczykiem z pomidorami
W wersji fit: bez sera (ale to już nie to samo :) )