Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Tagliatelle z boczkiem i kapustą włoską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty przepis na smaczny makaron.

Tagliatelle z boczkiem i kapustą włoską

Składniki:

Tagliatelle z boczkiem i kapustą włoską

 

  • makaron Tagliatelle (wstążki)
  • 3 liście kapusty włoskiej (najlepiej zewnętrzne)
  • 6-7 bardzo cienkich plastrów boczku wędzonego
  • twardy ser żółty
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • szczypta cukru
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z boczkiem i kapustą włoską
Makaron ugotować. Pozostawić kilka łyżek wody z jego odlania .
Kapustę pokroić na cienkie paseczki, wycinając twardą część. Gotować w wodzie z dodatkiem szczypty cukru ok. 5 minut. Ma pozostać jędrna. Boczek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na łyżce oliwy. Ser zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Kapustę, boczek, ser wymieszać razem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, Połączyć z makaronem.