ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tagliatelle z krewetkami w pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

bardzo dobry następny włoski przepis na szybkie i dobre jedzonko :)

Tagliatelle z krewetkami w pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z krewetkami w pesto

 

  • na 2 porcje około 150g tagliatelle Bolognese
  • 2 duże łyżki pesto
  • 1/2 kubeczka śmietany
  • około 150 g krewetek koktajlowych
  • 1-2 łyżki oliwa z oliwek
  • 30 g parmezan

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z krewetkami w pesto
Krewetki odlewamy przez sitko z zalewy. W rondlu rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu i wrzucamy krewetki koktajlowe grzejemy około 1-2 minut po czym dodajemy już wcześniej przygotowane pesto o ile takie mamy jeżeli nie możemy się posiłkować równie dobrze pesto gotowym jest całkiem dobre i można go kupić chyba w każdym super markecie, lecz polecam mój przepis na pesto :).



Jak zauważymy że pesto ładnie nam się rozprowadziło i jest gorące dodajemy śmietanę najlepsza kremówka tak pół kubeczka cały czas mieszając. Doprowadzamy do zawrzenia i wyłączamy. Między czasie gotujemy w osolone wodzie tagliatelle czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu i wacha się w zależności od producenta :). Jak minie czas gotowania odlewamy nie płucząc czasem zimną wodą !!!



Do tego rondla co gotował się makaron dodajemy 2-3 łyżki sosu pesto z krewetkami na dno i ponownie wrzucamy tagliatelle i mieszamy. Dokładnie wymieszany wykładamy na talerze i polewamy ponownie większa ilością sosu z krewetkami. Możemy posypać parmezanem. Życzę przyjemnego gotowania i smacznego :)
Tagliatelle z krewetkami w pesto
krewetki odlewamy z zalewy i wkładamy do rondla z odrobina oliwy
Tagliatelle z krewetkami w pesto
krewetki doprowadzamy do wrzenia dodajemy 2 łyżki pesto
Tagliatelle z krewetkami w pesto
tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie czas podany na opakowaniu
Tagliatelle z krewetkami w pesto
ugotowane tagliatelle mieszamy z sosem pesto i wykładamy na talerze :)

Tagi:

krewetki pesto