Do przygotowania makaronu możesz wykorzystać pesto ze słoika. Makaron z gotowym pesto to pomysł na szybki posiłek. Wystarczy, że poświęcisz czas na ugotowanie makaronu, czyli około 10-15 minut.

Pesto możesz oczywiście wykonać samodzielnie. Zrobisz je z orzeszków piniowych, oliwy z oliwek, bazylii i czosnku. Składniki dopraw: solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość zmiksuj w blenderze. Zbyt gęste pesto możesz rozrzedzić oliwą, a za rzadki sos zagęścić bazylią lub startym serem.

Do makaronu z pesto dodaj np. parmezan lub inne sery oraz zioła. Sprawdzą się również warzywa - natka pietruszki lub rukola. Pesto możesz przygotować z dodatkiem ryb, np. łososia lub tuńczyka.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę, ale nie całą - zachowaj około 125 mililitrów. Makaron włóż z powrotem do garnka, dodaj pesto i wszystko wymieszaj. Całość posyp startym serem i udekoruj np. liściem bazylii.
Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto to danie na bazie sosu z suszonych pomidorów. Pesto rosso, bo tak inaczej nazywa się pesto czerwone, będzie miało oryginalny smak, jeśli dodasz do niego prażone migdały lub ziarna słonecznika.

Czerwone pesto z makaronem możesz podać też z rukolą bądź natką pietruszki. Smaczne będzie zarówno tagliatelle, jak i spaghetti z pesto rosso. Do tego sosu pasują także popularne świderki.

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto to dobre, ale nie najczęściej wybierane połączenie. Popularne jest penne, czyli rurki oraz tagliatelle. Zastanawiając się nad tym, jaki makaron do pesto będzie najlepszy, pomyśl o gustach osób, które będą je jadły. Istotna jest też kompozycja estetyczna dania.

Do penne z pesto można dodać np. cukinię bądź bakłażana. Tagliatelle będzie smakowało wyśmienicie z bazyliowo-czosnkowym pesto. Wypróbuj połączenie tego makaronu z: pomidorkami cherry, bekonem oraz rukolą.

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto jest kojarzony zwykle z sosem z bazylii. Bazyliowe pesto nazywane jest też pastą alla genovese. Nazwa jest związana z włoskim pochodzeniem potrawy.

Makaron z pesto bazyliowym można podawać np. z kurczakiem, ale też z łososiem i pomidorkami cherry. Makaron można zastąpić ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zielone pesto zrobisz również z rukoli bądź zielonej pietruszki. Do sosu z rukoli dodaj: prażone migdały, suszone pomidory i ser grana padano. Makaron z pesto z rukoli dobrze komponuje się z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Orzeszki pini możesz w tym przypadku zastąpić orzechami nerkowca. Do pesto z zielonej pietruszki dodaj prażone ziarna słonecznika.

Znaleźliśmy 105 przepisów w kategorii Makaron z pesto