Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Tagliatelle z mascarpone i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczne, romantyczne danie na kolację we dwoje...

Tagliatelle z mascarpone i cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z mascarpone i cytryną

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z mascarpone i cytryną
Makaron gotujemy aldente w osolonej wodzie. Cytrynę dokładnie szorujemy , oblewamy wrzątkiem i ocieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Bazylię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelnię wlewamy oliwę i do zimnej dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podpalamy gaz i na małym ogniu podgrzewamy oliwę ze skórką ( około 2 minuty) dodajemy sok z cytryny i mascarpone. Zwiększamy ogień i mieszając ciągle podgrzewamy aż serek sie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy do połączenia sie składników. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Podajemy udekorowane listkiem bazylii.
Tagliatelle z mascarpone i cytryną
z cytryny ocieramy skórke oraz wyciskamy sok z połówki cytryny.
Tagliatelle z mascarpone i cytryną
Bazylię myjemy i kroimy w cienkie paseczki
Tagliatelle z mascarpone i cytryną
Na patelnię wlewamy zimna oliwę i dodajemy skóre z cytryny. Podgrzewamy.
Tagliatelle z mascarpone i cytryną
Dodajemy do skórki sok, mascarpone , bazylie oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy makaron.

Tagi:

makaron